Visste du at …

     © Jan Nilsen, Dude Elrond

Verdens største hest,(Som er registrert) Sampson fra England var 2,19 m høy og veide 1524 kg!

Verdens minste hest (som er registrert) var hingsten Little Pumpkin i USA. 2,5 år gammel ble han målt til en høyde på 35,5 cm og hadde en vekt på 9 kg!

Lyse hester, f.eks hvite hester eller skimler, blir ofte mobbet når de går på beite. Denne atferden henger igjenn fra den gangen hesten var villhest. De lyse hestene var alt for godt synlige på langt hold, og kunne lokke til seg rovdyr.

Fallabella er verdens minste hesterase? Den minste kjønsmodne hesten av denne rasen var en hoppe som var 38 cm og veide 11,9 kg

En hest som hviler har en kroppstemperatur på 38,3-38,6 grader, den har en puls på 30.50 slag i minuttet og trekker 8-16 åndedrag pr. minutt. En frisk hest står gjerne og hviler, oftest på en bakfot. Den kan stå og sove, for den kan låse kneleddene slik at den ikke siger sammen.

Verdens elste hest, Odd Billy døde 62 år gammel, etter et langt liv som trekkhest langs kanalene i England.

Verdens elste ponni, var fransk som ble 54 år.

Viste du at det ikke er så lenge siden de sluttet å bruke ponnier i britiske gruver? På miden av 1700-tallet ble de første ponniene tatt med under jorden, og for ca. 8 år siden ble de 20 siste gruveponniene pensjonert. Rasene som ble brukt var fell, dartmoor, welsh mountain, new forest og shetlandsponni. I beggynnelsen av 1900-tallet sørget en britisk hestebeskyttelsesforening for at forholdene for gruveponniene ble forbedret.

En australsk vallak, Tango Duke, er den elste registrerte fulblodstraverhest. Den ble 42 år.

I løpet av den første måneden dier føllet mange ganger i timen. Når det er 3 måneder gammelt, dier det en gang i halvtimen, og når det er 6-7 måneder gammelt kan det gå halvannen time mellom hver gang det dier. Hvis hoppa ikke er drektig igjen, og hvis hun går sammen med føllet, kan hun ha melk til det i ca 2 år. Dersom hoppa blir drektig, nekter hun føllet å die ca. en måned før neste føll kommer.

Fartsrekorden for en veddeløpshest er på 69,5 km/t.

Sprangridningsrekorden i høydehopp er 2,47 m, satt av Huasò i Chile i 1949